Huisvesting

Voor een goede gezondheid van je dier is het natuurlijk belangrijk om het te houden in de juiste omstandigheden. Dit betekent dat de huisvesting zo optimaal mogelijk moet zijn. Hierbij kun je denken aan de grootte van de kooi en de inrichting, maar ook de grootte van de groep. Ratten zijn sociale dieren die in het wild in grote groepen leven. Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat je een groep van 50 bij elkaar houdt in een kooi ;)

Grootte van de kooi
Om te kunnen bepalen wat de ultieme grootte is van je kooi, moet je kijken hoe groot de groep is. Het minimale dat ratten gehuisvest moeten worden is met zijn 2en, echter is met zijn 3en nog beter om dominantie te voorkomen. Er zijn verschillende sites met een "cage-calculator" welke berekent hoeveel ratten je in een bepaalde kooi comfortabel kunt houden. Volgens LICG heb je een kooi nodig met op zijn minst een afmeting van 100 x 50 x 70 cm (breedte x diepte x hoogte) voor 2 ratten, maar groter is altijd beter. Hierbij is een hogere kooi met meerder verdiepingen ideaal, zoals de Savic Royal Suite (XL) of een hoge volière waar je meerdere verdiepingen in kan maken. Deze kooien hebben tralies (kijk uit dat de traliestand niet te breed is!) welke handig is om te klimmen en het houdt de urine lucht niet in de kooi. Ratten hebben heel gevoelige luchtwegen, en krijgen al snel last van luchtwegproblemen. Vermijdt daarom tanks of kooien met hoge plastic wanden! 

Bodembedekking
Ik heb al aangegeven dat de luchtwegen van de rat gevoelig zijn. Hier moet u ook rekening mee houden bij het uitkiezen van bodembedekking. Veel dierenwinkels raden zaagsel aan, want dat hebben ze nou eenmaal altijd in voorraad. Echter is zaagsel super slecht voor de rat (en voor ander kleindier) doordat er enorm veel stof vrij komt. Dit tast al snel de luchtwegen aan en als je er niet snel genoeg bij bent kan je rat longontsteking krijgen, wat zelfs dodelijk kan zijn! Betere bodembedekkingen zijn papier, fijne beukensnippers of op basis van schoon karton, mais of hennep. Er zijn merken welke bodembedekking op basis van papier verkopen in verschillende kleuren of verschillende geuren. Echter kunnen deze ook schadelijk zijn, dus deze liever ook vermijden. Gebruik ook geen materiaal dat gemaakt is van naaldhout, er zijn namelijk aanwijzingen dat dit op termijn slecht kan zijn voor de ratten.

Inrichting
Ratten zijn intelligente dieren die veel stimulatie nodig hebben. Ze hebben dus een afwisselend verblijf nodig, waar ze elke keer weer iets anders kunnen verkennen. Op deze manier zullen ze zich niet gaan vervelen en stereotiep gedrag vertonen (gedrag wat niet tot het natuurlijk gedrag behoort, kan schadelijk zijn). Dit betekent natuurlijk speeltjes, speeltjes en nog eens speeltjes! Goedkope en effectieve manieren zijn dingen als dozen, of wc-rollen (met of zonder papier). Ook is het leuk om ze rond te zien bungelen op touwen, trapjes en vele vogelspeeltjes (ja, het zijn in principe grappige vogels op 4 poten haha). Wissel de speeltjes na elke poetsbeurt om, zodat ze de kooi elke keer opnieuw kunnen ontdekken. 

Slaapplekken zijn natuurlijk ook heel belangrijk! Ze liggen graag hoog, waardoor vele hangmatten en de zogenaamde Sputnick ideaal zijn. Ook kan je huisjes plaatsen of weer de welbekende en goedkope doos! Zorg er wel voor dat er minimaal 1 slaapplek meer is dan het aantal ratten in de kooi. Wc-papier van de wc-rol kunnen ze gebruiken als nestmateriaal. Zelf leggen wij meerdere stukken fleece in de kooi wat ze gebruiken om "de deur" van een huisje dicht te maken. Als je stoffen gebruikt, zorg er wel voor dat er geen draden van af komen, want nagels kunnen eraan vast blijven haken en het teentje of staart kan bekneld raken. 

Bij ratten denken vele mensen al snel aan loopwielen. Dit is mogelijk, maar zorg er wel voor dat het groot genoeg is voor de rat zodat de rug niet buigt en de kop niet naar boven moet staan. Tevens moet het loopwiel aan de achterkant en het loopoppervlak dicht zijn, zodat er geen poten of staart bekneld kan raken. Een loopwiel van 12" (30cm) is geschikt voor een rat. Ook bestaan er running disks of frisbees. Dit heeft hetzelfde principe als een loopwiel, maar ligt vrijwel plat als een frisbee. Hierop hoeven de dieren geen rug te buigen en is dus beter voor ze. GEBRUIK NOOIT EEN LOOPBAL, RATTEN KUNNEN ZICH HIER NIET IN ORIENTEREN EN RAKEN ENORM GESTREST. Loopballen kunnen wel gebruikt worden als slaapplek in de kooi.

Als laatste is het fijn om de diertjes zindelijk te maken. Je kunt hiervoor een hoek-wc plaatsen in de hoek waar het meeste poep ligt. Substraat moet anders zijn dan de bodembedekking, zodat ze de link beter kunnen leggen. Vervolgens verzamel je de poepjes en leg je deze in het wc-tje. Na een aantal dagen zullen ze het door hebben en poepen ze vrijwel alleen nog maar in het wc-tje. Rittens leren dit sneller dan volwassen ratten. Ook vinden ratten het fijn om over een glad oppervlak te plassen. De zogenaamde "Peerock" komt hier goed van pas. Je kunt gewoon de natuur in gaan en een mooie gladde steen mee terug nemen. Kook deze van te voren goed, zodat alle schadelijke bacteriën dood zijn en laat de steen even afkoelen. Nadat deze afgekoeld is kan je de steen in het wc-tje leggen en als het goed is zullen de ratten meer over deze steen plassen en blijf de kooi langer schoon!

Zorg dat de kooi niet in de tocht staat, in de zon of te dicht op een verwarming. Tevens kunnen ze ultrasone geluiden horen, wat de tv en andere elektrische apparaten voortbrengen. Zet ze dus ook niet te dicht bij deze apparaten.