Huisvesting

Ratten zijn de leukste huisdieren die er zijn (vinden wij). Vaak kijkt u als nieuw baasje al lang uit naar de komst van de lieve viervoeters en wilt u ze een fijn huisje bieden. Op deze pagina vindt u informatie over de huisvesting van uw nieuwe ratten. Heeft u nog vragen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Hoeveel ratten

Ratten zijn echte groepsdieren. Houd ze dus minimaal per twee. Het is nog beter om ze met zijn drieën of meer te houden. Mocht een van de ratjes plotseling overlijden dan komt er niet gelijk een rat alleen te zitten.

Wilt u een grotere groep van bijvoorbeeld 5 of 6? Dan raden we ook aan om ze per minimaal twee van dezelfde leeftijd te introduceren. Twee rittens bij een bestaand groepje ratten dus. Twee rittens hebben veel steun aan elkaar tijdens het verhuizen, ze staan niet alleen in een intro met veel grotere kooigenoten en als ze toch nog even apart moeten om aan te komen in gewicht hebben ze elkaar nog. Daarom verhuizen de rittens van Rattery Merione alleen per twee naar een nieuw huisje. Heeft u nog geen ratjes, dan verhuizen ze per drie.

Grootte van de kooi

Hoe groot de rattenkooi is, ligt natuurlijk aan hoeveel ratten u heeft. Houd in ieder geval de minimale afmetingen van 80 bij 50 cm bodemoppervlak en 70 cm hoogte aan voor twee ratten. Dat zijn minimale maten, groter is natuurlijk altijd beter. Heeft u meer ratten dan heeft u ook een grotere kooi nodig. Het makkelijkst is om een rattenkooi-calculator te gebruiken zoals deze van tammeratten.nl.

Wij vinden kooien met grote openstaande deuren het fijnst. Denk dan aan bijvoorbeeld een van deze kooien:

  • Savic Royal Suite 95 of XL
  • Critter nation
  • Keddoc animal home

Deze kooien zijn met hun grote deuren makkelijk schoon te maken. Ook zijn sommige kooien zoals de Critter nation en de Keddoc animal home zowel in enkele als dubbele versie verkrijgbaar, voor verschillende groepsgroottes.

Let daarnaast op de tralieafstand, deze moet maximaal 18 mm zijn. Ratten zijn namelijk goed in ontsnappen!

Locatie van de kooi in huis

Ratten zijn hele sociale en nieuwsgierige dieren. Ze vinden het leuk om aandacht te krijgen en dus op een centrale plek in huis te staan. Zet de kooi in een veel gebruikte kamer zoals in de woonkamer.

Er zijn wel enkele punten waar u rekening mee moet houden. Ratten zijn namelijk gevoelig voor luchtwegproblemen en kunnen ultrasoon geluid horen. Zet ze daarom:

  • Niet in de tocht
  • Niet in de zon
  • Niet te dicht op een verwarming
  • Niet te dicht bij elektrische apparaten zoals de tv

Bodembedekking

Ratten kunnen niet goed tegen een stoffige omgeving. Ze kunnen er verkouden van worden en op termijn zelfs longontsteking van krijgen. Daarom koopt u het liefst een bodembedekking met zo min mogelijk stof. Veel mensen gebruiken verschillende bodembedekkers voor verschillende oppervlaktes in de kooi. Voor in de onderbak, op de plateaus en in de toiletjes.

Bij Rattery Merione gebruiken we Green Mile op de bodem. Dat is niet al te duur, niet stoffig en is leuk om het voer in uit te strooien (scatterfeeding). U kunt het beste  bodembedekkers gebruiken die gemaakt zijn van papier of kartonsnippers (zoals Ecobale, green mile, ecobed, card&card), of bodembedekking van hennep of beukensnippers.

Wilt u de ratten zindelijk maken? Dan kunt u toiletjes in de kooi zetten. Gebruik hierin een andere bodembedekking dan in de rest van de kooi. Veel gebruikt in de toiletjes zijn Back2nature of Corbo. Ten slotte gebruiken we fleece om over de plateaus en in de huisjes te leggen. Fleece is lekker zacht om in te liggen. Ook badmatten worden veel gebruikt.

Let op, gebruik geen hamsterwatten, hangmatten met fiberfill, zaagsel of bodembedekking gemaakt van naaldhout in de kooi. Dit is gevaarlijk of te stoffig voor ratten.

Inrichting van de kooi

Voor ratten geldt, hoe voller, hoe beter! Het zijn intelligente dieren die veel stimulatie en verrijking nodig hebben. Verschillende huisjes, trappetjes, hangmatten, mandjes, speeltjes en plateaus zijn te gebruiken om de kooi lekker vol te hangen. Dat hoeft zeker niet duur te zijn, u kunt ook gebruik maken van de kringloopwinkel, action of oude kleding. Ratten zijn net zo blij met tweedehands mandjes (wel even goed schoonmaken) of zelfgemaakte hangmatten gemaakt van oude T-shirts. Tip: Een keer per jaar vindt het Rian Rat Event plaats in Oss, dat is een evenement dat helemaal in het teken staat van ratten. Je kunt er ook rattenspulletjes kopen en er staan ook vaak rattenopvangen die tweedehands huisjes, tunnels en speelgoed verkopen. Zo heb je een hele kooi-inrichting bij elkaar voor een kleine prijs.

Heb je een lekker volle kooi, verander dan regelmatig de inrichting tijdens het schoonmaken. Er is niets leukers dan de ratten de kooi weer opnieuw te zien ontdekken en het houdt ze bezig. Dozen, wc-rollen met snoepjes erin of zelfgeknutseld speelgoed. Ook zijn touwen, trapjes en vogelspeeltjes leuk om de ratten in/op/aan rond te zien bungelen (ja, het zijn eigenlijk grappige vogels op 4 poten).

Slaapplekken zijn natuurlijk ook belangrijk. Ratten liggen graag hoog, daarom zijn hangmatten en huisjes zoals de sputnik perfect om in de kooi te hangen. Dozen of mandjes van de action maken ook goede slaapplekken. Leg je een wc-rol bovenop de kooi, dan zie je de ratten even later druk bezig met het 'inrichten' van de huisjes. Ook kun je fleece of katoen gebruiken voor in de huisjes. Zorg er wel voor dat wanneer je stof gebruikt, er geen nageltjes in kunnen blijven hangen.

Loopwielen

Bij ratten en andere kleine knaagdieren denken mensen al snel aan loopwielen. Heb je actieve ratten die er graag in lopen dan kan dit leuk zijn (onze luie mannen zien het eerder als lekkere slaapplek). Als je een loopwiel aanschaft (of zelf maakt) zorg er dan voor dat deze groot genoeg is. Een rat moet er met een rechte rug in kunnen rennen. Het belangrijkste is de maat, zorg ervoor dat het loopwiel zeker 30 cm in doorsnede is, maar bij grotere ratten heb je liever een loopwiel van 40 cm.

Waar je verder op kunt letten:

  • Houten huisjes en plateaus zijn minder geschikt voor in de kooi. Urine trekt er snel in en ze zijn lastig schoon te maken.
  • Gebruik geen loopbal voor de ratten om in te lopen, als slaapplek in de kooi hangen kan wel.