Introductie

Mini-handleiding voor introducties

Hieronder een compacte handleiding voor het introduceren van onbekende ratten aan elkaar. Zet ratten niet zomaar bij elkaar in de kooi en wissel geen ratten uit tussen kooien, dit kan stress veroorzaken en introductie moeilijker maken.

Heb je rittens van ons dan mag je ons altijd om hulp vragen bij de introductie. We kunnen je stap voor stap begeleiden, even meekijken of de introductie starten bij de rattery. 

Als eerste een paar "basisregels":

  • Rittens hebben een leeftijdsgenootje nodig met een maximum leeftijdsverschil van 2 a 3 maanden. Is het leeftijdsverschil groter dan drie maanden, introduceer dan altijd 2 rittens van dezelfde leeftijd
  • Zorg dat je rittens minimaal 200 gram wegen voor je ze aan volwassen ratten introduceert zodat ze zich altijd goed kunnen weren. (Te) kleine rittens kunnen onbedoeld dodelijk verwond raken tijdens een introductie!
  • De te introduceren ratten moeten uiteraard van hetzelfde geslacht zijn, of gecastreerd zijn. 
  • Begin de introductie in de ochtend, dan zijn ratten het rustigst.  


  1. Introduceer je ratjes aan elkaar in een grondig schoongemaakte Ferplast (mini) duna. Sommige mensen zetten ze ook eerst op onbekend terrein zoals een badkuip. De duna is helemaal leeg, op de bodembedekking na. Hang een flesje water op en strooi het voer uit over de bodembedekking (zo is er geen voerbak om te claimen). 

  2. Houd altijd een pollepel of iets dergelijks bij de hand voor als er ruzie ontstaat. Laat de ratten wél een beetje hun gang gaan. Het is niet erg als ze tegen elkaar staan op te boksen of elkaar op de rug leggen, zolang er maar geen ratten verwond worden of er bloed vloeit. In zulke gevallen steek je liever een pollepel tussen je ratten dan je eigen vingers!

  3. Gaat dit allemaal goed en heb je een hoopje rat (oftewel: slapen ze allemaal op een hoop bij elkaar)? Houdt ze dan nog minimaal 48 uur zo. Als er strubbelingen ontstaan gebeurt dit meestal 's nachts, omdat ze dan het actiefst zijn. Laat de eerste dagen de duna met ratten niet alleen. Zet de duna 's nachts naast je bed en start op een ochtend waarna je een paar dagen vrij hebt.
    Een hoopje rat geldt vooral voor kleinere groepen. Heb je een grote groep, dan liggen de ratten vaak niet allemaal op één hoop. Let dan op groepsvorming en regelmatig bij verschillende andere ratten liggen. 
  4. Zijn ze 48 uur doorgekomen zonder ruzies? Plaats dan nu een open hangmat of huisje met meerdere openingen (denk aan het hanggedeelte van een sputnik, duivenvoerhuisje of hangmat). Het is belangrijk dat ratten eruit kunnen ontsnappen als er ruzie ontstaat. 
  5. Gaat dit na 24-48 uur weer goed? Dan kun je nog een huisje of een hangmat toevoegen.
  6. Gaat het goed met huisjes/hangmatten in de duna, dan kun je de ratten naar een grotere kooi verhuizen. Dit kan een tussenkooi of de uiteindelijke kooi zijn. Maak waar mogelijk de kooi kleiner, zoals een halve Royal Suite of Little Zoo Venturer kooi in plaats van een hele. Zorg dat de nieuwe, iets grotere kooi helemaal leeg een schoon is. Je kunt de vuile bodembedekking ook meeverhuizen. Start weer in een lege kooi zonder huisjes of hangmatten.
  7. Gaat het hier ook weer goed? Zet dan weer stap voor stap huisjes, hangmatten en plateaus in de kooi. Houd weer 24 uur aan voor je extra spullen toevoegt, zeker in het begin. Als het niet goed gaat, doe dan een stap terug (verwijder bijvoorbeeld de hangmatten of laat ze toch nog wat langer in de Duna).
  8. Zitten ze nog niet in de uiteindelijke kooi, verhuis ze dan weer naar de lege 'grote' kooi en bouw de inrichting op volgens het stappenplan.