Over mij

Opgroeiend in een gezin waarbij dieren altijd in de buurt waren kon het niet anders als dat ik in mijn latere levensjaren ook veel met dieren in de weer zou zijn. Dat dit ratten zouden worden had ik echter nooit verwacht.

Hallo, wat leuk dat u bij mijn Rattery terecht bent gekomen. Ik ben Rick van den Acker, een enthousiaste twintiger wonende in Leeuwarden waar ik naast mijn werk als beleidsontwikkelaar de studie Diermanagement volg. Een studie waarbij dieren de hoofdrol spelen, in de breedste zin van het woord. 

Juist deze studie heeft er voor gezorgd dat ik verliefd ben geworden op onze kleine nieuwsgierige vriendjes: de ratten. Ik moet stiekem ook opbiechten dat ik vroeger, toen ik nog niet wist hoe fantastisch de tamme rat kan zijn, best een beetje schrik had van deze kleine beestjes met lange staart. Vaak geassocieerd met ziektes en het riool heeft de rat natuurlijk ook niet zijn reputatie mee..

En dat, dat is zo verschrikkelijk onterecht!

Toen ik tijdens mijn studie een gedragsonderzoek moest uitvoeren bij een groep Wistar mannen ging er een wereld voor me open. De ooit zo 'enge' ratten waren enorm nieuwsgierig, enthousiast, laid-back en bovenal: schattig. Hoe had ik dit al die tijd niet kunnen zien?

Niet veel later wist ik het zeker: De tamme rat is zoveel meer dan die slechte naam die zijn broertje, de wilde rat, door de mens heeft meegekregen. De tamme rat is een enthousiaste knuffelkont, een maatje, een slim wezen. De tamme rat is mijn nieuwe beste vriend.